Afbeeldingen

Nederland in de 21e eeuw


Nederlandse esterteelt
Nederlandse esterteelt

Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2002 leverden grote winst op voor vooral de zgn. Leefbaren: partijen die zich vooral profileerden door zich af te zetten tegen de gevestigde partijen. Leefbaar Rotterdam behaalde ruim een derde van de zetels. De leider ervan, de populist Pim Fortuyn, nam met een eigen lijst deel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer (Lijst Pim Fortuyn).

De aanloop tot de verkiezingen werd bepaald door de persoon Pim Fortuyn, die tijdens de lijsttrekkersdebatten prominent aanwezig was door zijn directe en soms grillige manier van optreden. Pim Fortuyn werd op 6 mei, tien dagen voor de verkiezingen, vermoord bij het verlaten van een studio in het Hilversumse Mediapark. Door de nationale verbijstering over een politieke moord in het land dat het poldermodel heeft uitgevonden, het vervolgens stilleggen van de verkiezingscampagnes, de verscherpte veiligheidsmaatregelen en de door duizenden bijgewoonde begrafenis van Pim Fortuyn waren de laatste dagen voor de verkiezingen emotioneel zeer geladen.

De dader, de 32-jarige Volkert van der G. uit Harderwijk, werd onmiddellijk opgepakt. Na lange weigering een verklaring af te leggen en enige maanden van hongerstaking uit protest tegen onder meer de permanente camerabewaking in zijn cel, bekende deze in november 2002 de moord op Pim Fortuyn. Een gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat hij volledig toerekeningsvatbaar was. De officier van justitie eiste levenslang tegen hem, een zeldzame straf in Nederland. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. De opkomst op 15 mei was groot, 78,9%. Grote winnaars waren het CDA, die uitkwam op 43 zetels en de nieuwkomer Lijst Pim Fortuyn (LPF), die vanuit het niets in één keer 26 zetels bemachtigde. Ook de Socialistische Partij (9 zetels) boekte forse winst. Grote verliezers waren de coalitiepartijen; de PvdA zakte naar 23 zetels; de VVD kwam uit op 34 zetels; D66 slechts op 7.

Een centrumrechts kabinet van CDA, VVD en LPF werd gevormd onder leiding van premier Balkenende.

Door conflicten binnen de partij van de LPF maar ook onder de LPF-ministers Heinsbroek en Bomhoff, die breed werden uitgemeten in de media, kwam het kabinet ten val op 16 oktober 2002. Het kabinet Balkenende I werd daarmee het kortst zittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog (87 dagen). Nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven voor 22 januari 2003. De PvdA onder leiding van de nieuwe lijsttrekker Wouter Bos boekte grote winst en kwam uit op 42 zetels. Het CDA werd met 44 wederom de grootste partij. De verliezer was de LPF, die terugzakte naar slechts 8 zetels. De formatiebesprekingen tussen CDA en PvdA verliepen stroef. De vertrouwensbreuk tussen CDA en PvdA kwam onder andere voort uit de verschillende opinies over de oorlog in Irak. De PvdA stond op het standpunt dat deze oorlog alleen mocht worden gevoerd met goedkeuring van de Veiligheidsraad, terwijl het CDA zich meer achter de Verenigde Staten schaarde en de oorlog politiek steunde.

In april 2003 maakte Balkenende bekend dat de formatie was mislukt. Vervolgens vonden onderhandelingen plaats tussen CDA en VVD, die echter voor een meerderheid een derde partij erbij moesten betrekken. De keus viel op D66 met zijn 6 zetels. Op 27 mei werd het tweede kabinet-Balkenende beëdigd. Zie ook Nederland 2003. © "Nederland" geschrieben von Emmanuel Buchot und Encarta

Foto's van Europese landen

Turkije

Turkije

Foto's Informatie

Fotos Oostenrijk

Oostenrijk

Foto's Informatie

Hongarije

Hongarije

Foto's Informatie

Schotland

Schotland

Foto's Informatie

Kroatien

Kroatië

Foto's Informatie

Foto's van Duitsland

Duitsland

Foto's Informatie

Griekenland

Griekenland

Foto's Informatie

Engeland

Engeland

Foto's Informatie

Niederlande

Nederland

Foto's Informatie

Frankrijk

Frankrijk

Foto's Informatie

Denemarken

Denemarken

Foto's Informatie

Portugal

Portugal

Foto's Informatie

Foto's van Azië

Vietnam

Vietnam

Foto's Informatie

Zuid-Korea

Zuid-Korea

Foto's Informatie

Cambodja

Cambodja

Foto's Informatie

Thailand

Thailand

Foto's Informatie

Foto's van de Amerika's

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Foto's Informatie

Website informatie