Verenigde Staten

Kaart van de Verenigde Staten

Beelden Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika (officieel: United States of America), is een federale republiek in Noord-Amerika, en omvat het District of Columbia en 50 staten, waarvan 49 op het vasteland van Noord-Amerika en één (Hawaï) in de Stille Oceaan. De totale landoppervlakte van de Verenigde Staten bedraagt 9.809.155 km2 (228x Nederland) en het is daarmee na Rusland en Canada het  grootste land ter wereld.

Kaart van de Verenigde Staten
Kaart van de Verenigde Staten
De Verenigde Staten grenst in het noorden aan Canada (8.893 km, inclusief 2.477 km grens met Alaska), in het zuiden aan Mexico (3141 km), in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Stille Oceaan. De landgrens met Mexico wordt voor de helft gevormd door de Rio Grande. De afstand van New York naar Los Angeles bedraagt bijna 5000 kilometer. 
Onder jurisdictie van de Verenigde Staten vallen: de Commonwealth of Puerto Rico (Porto Rico), de Virgin Islands, Guam, Amerikaans Samoa, een aantal kleine, vaak onbewoonde eilandjes in de Grote Oceaan, het Trust Territory of the Pacific Islands en de Commonwealth of the Northern Marianas (Noordelijke Marianen), in totaal ca. 11.155 km2. Een deel van Californië in het zuidwesten ligt precies op de St. Andreas breuklijn. Hierdoor heerst er in dit gebied een verhoogd risico op aardbevingen.